User login

Log in

Login to your account

Username *
Password *
 
Remember Me

 

banner

Είναι πολύ πιθανό να είστε πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση εξανθήματος από έκζεμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

και, μάλιστα, σε σημεία του σώματος τα οποία δεν μπορείτε να τα καλύψετε εύκολα με ρούχα, όπως το έκζεμα στο πρόσωπο.

Η ζέστη του καλοκαιριού δημιουργεί ξεχωριστά προβλήματα σε άτομα με δερματίτιδα και μπορεί να τους προκαλέσει εξάνθημα. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει το καλοκαίρι είναι:

 • Θερμότητα. Ο ζεστός καιρός μπορεί να σας προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη φαγούρα σε ένα εξάνθημα από την δερματίτιδα. Την ίδια στιγμή, ακόμα και η αυξημένη υγρασία της εποχής κάνει επίσης το έκζεμα πιο δύσκολο να ελεγχθεί.
 • Ιδρώτας. Είναι η φυσική λειτουργία του οργανισμού για να δροσιστεί όταν ανεβαίνει ψηλά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αλλά, ως γνωστόν, ο ιδρώτας επιδεινώνει την δερματίτιδα. Επίσης, τα ρούχα “ποτίζουν” με ιδρώτα και υγρασία και ερεθίζουν ακόμα περισσότερο το δέρμα δια της τριβής.
 • Εποχικές αλλεργίες. Η αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργίες τη εποχής, γίνονται αιτία για έξαρση εξανθημάτων σε άτομα με δερματίτιδα.
 • Ερεθιστικά προϊόντα δέρματος. Η χρήση αντηλιακών και εντομοαπωθητικών που γίνεται κατά κόρον το καλοκαίρι, μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα και τα εξανθήματα.

Από την άλλη πλευρά, το καλοκαίρι μπορεί να γίνει σύμμαχός σας στην καταπολέμηση του εκζέματος, αν γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε και τι προφυλάξεις να πάρετε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνειδητοποιούν ότι το μπάνιο στην θάλασσα, η ενυδάτωση της επιδερμίδας, το μειωμένο στρες λόγω διακοπών, τους βοηθούν να ηρεμήσουν από την δερματίτιδα, εξηγεί η δερματολόγος Pamela Fletcher, από το τμήμα Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Cincinnati στο Οχάιο. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την παρατήρηση. Η φωτοθεραπεία (η χρήση ελεγχόμενων δόσεων ακτίνων UVB) είναι μια συνιστώμενη θεραπεία για το έκζεμα, το οποίο εξηγεί τον λόγο που το φως του ήλιου μπορεί να είναι χρήσιμο για το δέρμα που είναι επιρρεπές στο έκζεμα. Αυτό όμως, προσθέτει η Fletcher, δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην λάβετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης με αντηλιακό και ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο.

Τι να κάνετε για να διαχειριστείτε την δερματίτιδα το καλοκαίρι

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας για το έκζεμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες:

 • Καθημερινή ενυδάτωση. Ακριβώς επειδή η υγρασία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε την ενυδατική σας κρέμα. Το έκζεμα οφείλεται σε προβλήματα με το φράγμα υγρασίας της επιδερμίδας σας, όχι με την ποσότητα της υγρασίας στον αέρα. Ίσως, όμως, να είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε λιγότερο λιπαρού τύπου προϊόντα δέρματος.
 • Κλιματισμός. Όταν είστε σε κλειστό χώρο, να τον διατηρείτε δροσερό, όσο αυτό είναι εφικτό. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ανεμιστήρα αν δεν έχετε κλιματισμό στον χώρο. Επίσης, προσπαθήστε να διατηρείτε την υγρασία σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 50%.
 • Επιλέξτε ένα υποαλλεργικό αντηλιακό. Ακόμα κι αν το φως του ήλιου μπορεί να σας βοηθήσει με το έκζεμα, θα πρέπει να βάζετε πάντα αντηλιακό από τη στιγμή που θα βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Για να αποφύγετε ερεθισμούς στο δέρμα σας, επιλέξτε προϊόντα που είναι χαρακτηρισμένα ως υποαλλεργικά. Και να αποφεύγετε πάντα όποιο προϊόν έχει πρόσθετα αρώματα, βαφές και αλκοόλες.
 • Αποφύγετε αντιβακτηριακά προϊόντα δέρματος. Ίσως μπείτε στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσετε, όταν είστε έξω, αλλά αντισταθείτε. Η Fletcher λέει σχετικά: “Τα αντιβακτηριακά προϊόντα θα σκοτώσουν τα πολύ αδύναμα βακτήρια, γεγονός που αφήνει περισσότερο χώρο για άλλα βακτήρια και μύκητες να αναπτυχθούν. Τα δισεκατομμύρια των βακτηρίων που είναι συνήθως στο δέρμα μας βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας”. Διαλέξτε ένα ενυδατικό σαπούνι για να πλένεστε.
 • Προσοχή στην ένδυση. Επιλέξτε χαλαρά βαμβακερά ρούχα και μαλακά υφάσματα. Το καλοκαίρι θα πρέπει να ντύνεστε με τέτοιον τρόπο ώστε να ιδρώνετε λιγότερο για να αποφύγετε ερεθισμούς στο δέρμα.
 • Κάντε ντους πιο συχνά. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες μπορεί να σας εκθέσουν σε γύρη (δέντρα, φυτά), ιδρώτα, αλάτι (θάλασσα), άμμο (παραλία) και χλώριο (πισίνα). Αν και αυτά δεν προκαλούν σε όλους έξαρση στο έκζεμα, εντούτοις είναι καλή ιδέα να κάνετε συχνά ντους για να απομακρύνετε αυτές τις ουσίες από το δέρμα σας. Επωφεληθείτε από τυχόν υπαίθριες ντουζιέρες στην παραλία και την πισίνα.
 • Διαχειριστείτε τις αλλεργίες σας. Αν έχετε εποχικές αλλεργίες, αρχίσετε να παίρνετε τα αντισταμινικά σας λίγο πριν την έναρξη της σεζόν και όχι αφότου δείτε τα πρώτα συμπτώματα.

Απολαύστε το καλοκαίρι, αλλά μην σταματήσετε το πρόγραμμα θεραπείας για την δερματίτιδα. Ακόμη και ένα μικρό εξάνθημα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης. Θα απολαύσετε τις διακοπές σας καλύτερα, αν δεν ανησυχείτε διαρκώς για το έκζεμα από την δερματίτιδα.

Πηγή www.iatropedia.gr